SJABLONEN GEBRUIKEN IN DREAMWEAVER

  1. wat zijn sjablonen
  2. een sjabloon maken
  3. het sjabloon opmaken
  4. sjabloon toepassen op webpagina
  5. sjabloon achteraf wijzigen
  6. publiceren website

Alles over sjablonen staat in 1 pagina bij elkaar, dus makkelijk te printen... (4 A4'tjes)

wat zijn sjablonen?
 

een website ziet er prettig uit als elke pagina dezelfde vormgeving heeft: bijvoorbeeld hetzelfde lettertype, dezelfde achtergrondkleur, standaard een logo bovenin, een korte copyright-boodschap onderin en een home-knop op elke pagina. kijk maar eens naar de verschillende webpagina's van een groot bedrijf.
opmaak die in elke webpagina voorkomt, kun je in dreamweaver maken in een soort "moeder-opmaakpagina": een sjabloon. als je dan een webpagina baseert op zo'n sjabloon, dan wordt direct de vormgeving die in het sjabloon zit, toegepast op de webpagina. dat klinkt handig, en dat is het ook. het extra voordeel is namelijk, als je een wijziging maakt in het sjabloon (bijvoorbeeld een andere achtergrondkleur), dan wijzigt dit in alle webpagina's die zijn gebaseerd op dit sjabloon.
 
je maakt (definieert) een sjabloon, zoals je ook gewend bent een webpagina te maken. het bijzondere is echter: je kan sommige gedeeltes van de sjabloonpagina "op slot" zetten en je kan andere gebieden aanwijzen waar de specifieke inhoud voor elke webpagina gaat komen.
bij sjablonen in dreamweaver worden standaard alle elementen op de pagina op slot gezet, en ga je zelf de gebieden in het sjabloon aangeven, waar je straks op de webpagina wel in mag gaan werken. dat heet dan een "editable region".

als je met sjablonen aan de slag gaat, dan moet je een site hebben gedefinieerd. anders werkt het niet. elke site kan op die manier zijn eigen sjablonen krijgen.

   
een sjabloon maken.
- begin met een leeg scherm, als volgt:
 
- je mag kiezen voor "Basic Page", "HTML", dat is geen probleem. je hoeft dus niet per se te kiezen voor "HTML Template".
 
- zolang je (als eerste) de pagina maar bewaart als "Template" (dat is altijd een goed idee!).
als volgt:
 
- geef het sjabloon een handige naam, dat zit in dit "Save as Template"-venster onderin bij "Save as" (let op dat je "untitled-1" niet laat staan).

en klik daarna op de Save-knop.
 
bovenin de titelbalk van het venster staat nu <<Template>> en de naam van het sjabloon. vergissing is nu bijna niet meer mogelijk.

 
- wat er onder de motorkap gebeurt: het sjabloon krijgt automagisch de ".dwt" extensie (DreamWeaver Template) en wordt bewaard in de Templates-map van de sitemanager.
 
advies: probeer dit niet achteraf te wijzigen oid. heb ik zelf wel eens gedaan en flink last mee gekregen.
en ook: zet zelf geen html-pagina's in deze map. deze map is van dreamweaver en niet bedoeld voor jou.
   
het sjabloon opmaken
- doe wat je wilt aan opmaak in het slabloon: plaatjes, teksten, menu's, links, etc.
- voeg daarna "editable regions" toe. dat zijn gebieden waar je straks (in de de html-pagina) in mag werken. de rest van de pagina staat dan op slot:
 
- geef een naam aan de "editable region" (bijvoorbeeld "teksten")

 
in het werkscherm ziet dat er dan als volgt uit:

 
sla de boel op via:
 
  (dus niet NOG een keer "save as template" kiezen, want dan maak je er een nieuw sjabloon in de lijst bij)
ps: als je het sjabloon sluit, zonder minstens één editable region op te geven, krijg je een waarschuwing. als je nu niet kunt bedenken waarom dat zo is, lees dan verder. mijn advies is in ieder geval: maak eerst tenminste 1 editable region voordat je verder gaat.
   
sjabloon toepassen op webpagina
- als je min of meer tevreden bent over het sjabloon (je kan het altijd achteraf aanpassen naar eigen smaak), dan kun je dit sjabloon op een al gemaakte webpagina toepassen.
- open een bestaande webpagina en kies uit het menu:
 
- kies het gewenste sjabloon uit de lijst. belangrijk: let ook op dat het vinkje onderin het scherm aan staat.
-

in de pagina zat natuurlijk al tekst (in de 'body' van de pagina). die moet terecht komen in de editable region van het sjabloon (het gebied genaamd 'teksten'). nadat je op select hebt geklikt, kun je dit aangeven. selecteer "Document body" en bij Move Content to New Region het gebied "teksten".
(als je "Nowhere" kiest, dan gooit-ie de bestaande tekst weg!)

 
let op: als je geen editable regions in het sjabloon hebt aangegeven, krijg je opnieuw een waarschuwing:

 
druk in dat geval op Cancel, en wijzig het template.

- als alles goed is gegaan, verwijder je eventueel overbodige opmaak die al wel in de pagina zat, maar die je misschien nu in het sjabloon hebt gezet.
- en je zult zien dat je buiten de editable region op deze webpagina niets kan veranderen! (wat precies de bedoeling is van een sjabloon.)
 
-

tip 1: in dreamweaver versie 4 (en hoger) is er ook een templates-window. dat zit echter verstopt in het "assets"-window. klik:
(Dreamweaver-MX:) Window / Assets /
het voordeel van dit venster is, dat je er meteen een voorbeeld ziet van het sjabloon dat je hebt gemaakt. dubbelklik het sjabloon om het te bewerken, en sleep het pictogram naar de html-pagina om het te gebruiken.
tip 2: als je het html-broncode-venster opent, is het soms mogelijk om te werken in de gedeeltes die op slot staan. dat is een fout van dreamweaver.
tip 3: wil je graag voor één specifieke webpagina een wijziging maken in de gedeeltes die op slot staan, dan kan dat.
koppel het sjabloon eerst los van de pagina via:
Modify/Templates/Detach from Template, en je kunt er bij. echter, wijzigingen die je in het sjabloon maakt, worden op die pagina niet meer meegenomen.

   
sjabloon achteraf wijzigen
  wanneer je het originele sjabloon wilt gaan aanpassen, dan kun je het beste eerst de overige werkvensters in dreamweaver sluiten (bedenk zelf waarom).
- open weer de Templates in het het Assets-scherm.
- dubbelklik de naam van het sjabloon dat je wilt wijzigen
overigens: als je de bestandsnaam van het dwt-bestand wijzigt, dan wijzig je eigenlijk de naam van het sjabloon. dat mag. wijzig echter nooit de .dwt bestands-extensie (dat is mogelijk via de site-manager).
 
- maak de gewenste aanpassingen (let op: wijzigingen binnen een "editable region" hebben geen enkel effect).
- bewaar dit via:
 
- soms krijg je onderstaande waarschuwing (niet altijd, het is afhankelijk ervan of je dw een "cache" hebt laten maken voor je site)

 
en het belangrijkste van alles komt nu: kies de "Update"-knop in dit venster.

 
dan worden alle webpagina's in de site die op dit sjabloon zijn gebaseerd aangepast. de editable regions worden daarbij met rust gelaten.
tenslotte krijg je een overzicht hoeveel pagina's er in de site zijn aangepast ("update" in het engels).
- crisis-situatie: je hebt per ongeluk op geklikt (oeps).
oplossing: laat dreamweaver denken dat je het sjabloon hebt gewijzigd, als volgt; open het sjabloon, voeg ergens een letter toe haal en deze met backspace meteen weer weg: sjabloon gewijzigd! sla het sjabloon nu opnieuw op (File/Save) en klik nu wel op Update. (phew)
   
publiceren website
- wanneer je je website gaat publiceren (ftp-en) naar je provider, dan hoef je de templates-map NIET te publiceren, je hebt ze niet nodig. liever niet zelfs, want dat scheelt weer ruimte bij je provider.